Blog

Haken versus Breien

Je hebt ooit misschien mijn eerste blog gelezen over hoe ik geleerd heb om te breien. Na zo'n “succes” start dacht ik: het is mooi genoeg, ik kan eindelijk breien en haken laat ik maar aan alle oma’s over ... wat een stereotiep denkbeeld!

Ongeveer 2 - 3 jaar geleden mijn handwerk hobby weer opgepakt en het idee begon wel te kriebelen: hoe moet ik haken? Is het echt zo moeilijk? Zal ik net zo'n hobbelige weg doorlopen, kan ik het leren?

Toen ik 12-14 jaar was, waren er maar een paar tijdschriften over handwerken, of kon je het leren van je moeder of oma. In mijn omgeving kende ik geen mens die breien en haken kon. En geen van mijn oma’s of mijn moeder konden het. Mijn geliefde opa was een ijzer smid ... dus het was niet iets vanzelfsprekends. In de wijk hier is er een heel mooi winkeltje. Het is mijn “snoep-winkeltje” dat gevuld is met allerlei verschillende prachtige garens. De eigenaresse heeft engelen geduld, goed advies over de wol, en altijd tijd voor een klein praatje en interesse over het volgende project wat ik ga doen. Een avond ging ik bij haar winkeltje leren haken. Als je geen oma hebt, leen je er maar eentje dacht ik. De eerste stappen gingen voor mijn doen supersnel en ook nog goed. Zo kon ik mezelf wel verrassen. Daar heb ik ook mijn favoriete haaknaald serie van ADDI leren kennen. Het was een hoopgevende start en ik wilde graag iets maken waarmee ik verschillende technieken kon leren. Nu, veel jaren verder verwijderd van mijn jeugd, kan ik zo dankbaar zijn voor het “almighty internet”. Als je iets wilt leren, neem de tijd en een fijne surf op het wereld web.

Zo kwam ik: www.garnstudio.com -DROPS tegen. Volgens mij hebben ze net 3 jaar geleden een nieuwe mystery CAL aangekondigd: Spring Meadow. De titel sprak me meteen aan en natuurlijk klinkt een mystery altijd super interessant, in ieder geval voor mijn oren. En ik was ook nog zo trots want ik kon mijn allereerste haaknaald terugvinden! Maat 5 had ik natuurlijk niet nodig voor dit project. Yarn kit en de bijhorende haaknaald besteld. Ik moet gewoon rustig wachten op de wekelijks opdrachten. 18 weken later had ik mijn eerste haak werkstuk gedaan. Het project was een baby dekentje. Ik ben trots op het werkstuk, ondanks dat de kleuren achteraf niet mijn kleurcombinatie zijn, maar het blijft altijd een mooie herinnering aan mijn leerproces. En mijn allerliefste supporter in huis - mijn zoontje - heeft gevraagd: Mama, mag ik dit dekentje ooit voor mijn eerste kindje hebben?

Dit was een motiverende leerzame weg om te leren haken. Gelukkig kon ik de stapjes van het haken eindeloos terugkijken op de website. Het is een Noorse website en geen tekst, alleen wol, patronen en duidelijk films over allerlei brei- en haaktechnieken. Je gaat niet twijfelen over of ik het nodig had. Natuurlijk snapte ik er soms helemaal niets van en kon ik de handbeweging absoluut niet begrijpen. Maar mijn doorzettingsvermogen was net zo overdreven en aanhoudend als toen ik breien ging leren.

Vraag je me: "welke doe ik graag: breien of haken?" Dan - vanuit mijn hart - een eerlijke antwoord: allebei. Ik kan echt niet kiezen. Ik doe het wel afwisselend, en de keuze wordt bepaald door de wol.

Op mijn wenslijst zijn er genoeg projecten met elke techniek.

De passie van het breien en haken leeft in mij. Het vuur voor mijn hobby dooft niet uit.

Liefs Anita